Dünya müzikleri Arguvan’da buluştu
Arguvan bu yıl da görkemli bir festivale ev sahipliği yaptı.Müziğin kardeşliği bir kez daha halkların kardeşliğiyle buluştu;
23-24 Temmuz 2011 tarihinde Arguvan her yıl olduğu gibi bu yılda görkemli bir festivale ev sahipliği yaptı.Hummalı bir çalışma heyecanlı bir bekleyiş ve akın akın gelen kalabalıklar göze ilk çarpanlar.Festivalin birinci günü sabah erkenden yola çıkıyoruz Arguvan’dan Çavuş köyüne doğru yol alıyoruz. Burada hazırlanan birbirinden lezzetli yiyecekler kahvaltıda ikram ediliyor, büyük bir misafirperverlik örneği sergileniyor.Oradan Bozan köyüne doğru gidiyoruz. Şah Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra, Arguvan’a geri dönüyoruz. Festival kapsamında yapılan bu etkinlikten sonra Arguvan da şairlerle buluşuyoruz. Halk kültürünün şiire katkısı ve şairlerimizden şiirler konulu toplantıda Ahmet Telli, Betül Tarıman, Haydar Ergülen ve Arife Kalender’den oluşan şairlerimizle şiir ve edebiyat konularına ilişin sohbetler edildi. Şairlerimiz hem kendi şiirlerinden hem Türkiye de ve dünyada adını kabul ettirmiş şairlerimizden (N. Hikmet, A. Arif, E. Cansever) şiirler okudular. İzleyicilere şiir tadında bir gün yaşattılar. Yenikapı Tiyatro ekibi bir hafta boyunca sokak gösterileri sunarken aynı zamanda çocuklara yönelik tiyatro atölyesi çalışmaları yapmış olmaları, çok önemli ve anlamlı sanat emekçiliğini ifade ediyor.Akşam oluyor sahne hazırlıkları bitiyor. Sunucumuz Birsen Çolak Kıratlı nın hoşgeldiniz konuşması ile festivalimiz başlıyor.Arguvan vakfı başkanı Mehmet KIZILDAŞ, Arguvan Belediye başkanı Hüseyin TAŞTAN ve Arguvan Kaymakamı Mehmet MARAŞLI açılış konuşması yaptıktan sonra, aralarında Ali Asker, Töre Anadolu, Aynur Güneş ve Dünya müziklerinden Kızılderili Pucaramanta grubu gibi birbirinden değerli sanatçılar çıktı türkülerini söyledi.Pucaramanta grubu hem yöresel kıyafetleri hem de yerel müzikleriyle büyük ilgi topladılar.Grubun kadın üyesinin Arguvanlı olması da izleyicileri ayrıca çok heyecanlandırdı ve sonunda Arguvan türküsü söylemesi büyük sempati topladı .Töre Anadolu nun halaylarla coşturduğu saatlerin ardından en son sahneye çıkan Ali Asker’in o gür sesiyle oy dağlar türküsü göl dağlarıyla buluştu .
Festivalin ikinci günü yine dolu bir programla başladı.Arguvan çok önemli konuklarını ağırlıyor. ”Nasıl bir anayasa?” konulu panel’i için festivalimize katılan Birgün gazetesi yazarı Prof. Dr. İbrahim KABOĞLU, Doç.Dr. Nuray MERT ve araştırmacı-yazar Turan ESER konuşmacı olarak yer aldılar. Moderatörlüğünü Birsen Çolak Kıratlı nın yaptığı panelde,hem konuşmacıların özelliği ve konunun önemli olması panele çok büyük katılım sağladı.Geniş bir özet yapan Kaboğlu yeni anayasadan neyi anladıklarını sorguladı . Mert de yeni bir anayasayı özgürlükçü bir bakış açısı ile ele aldı ve laiklik konusundaki farklı düşüncelerini belirtti. Eser ise daha çok farklı kimliklerin bu anayasada nasıl tanımlanacağı üzerinde durdu. Alevilerin, Kürtlerin ve farklı kimliklerin anayasal güvenceye alınıp alınmamasını, Alevilere yönelik Sünni İslam anlayışının dayatıldığı gerçeğini vurguladı.Yoğun sorular ve tartışmaların olduğu panelin sonunda Kaboğlu nun kitaplarına ilgi büyüktü. Kaboğlu kitaplarını imzaladı.
ARGUVAN KALBİNİN YARISINI ÖTEKİNE SUNUYOR
Arguvan’da akşam olduğunda yine sahnenin etrafı dolmaya başlıyor. Herkes sanatçıları büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.İkinci gün de yine çok değerli sanatcılardan Hozan Fate, Sevcan Orhan, Grup Munzur, Makedon sanatçı İmran Salkan ve grubu, Arguvanlı yöresel sanatcılar sahne aldı. Ahmedi Xani ailesinden geldiğini söyleyen Hozan Fate Kürtce seslendirdiği türkülerle büyük beğeni topladı.Balkan halk türkülerini söyleyen İmran Salkan festivale renk katan gruptu.Yıllarca müzikle sisteme karşı duruş sergileyen Grup Munzur İbrahim Yoldaş ile sahnede yer alırken,en sonunda Sevcan Orhan ile izleyiciler türküler ve halaylarla coştu. Arguvan’da bu yıl önemli bir ekip daha vardı; Ermenistan’dan çıkıp festivali izlemeye gelen ”One Project” müzik grubu sahne alarak Dünya müziğinin kardeşliğinden örnekler sundular. Bu söz aslında vakıf başkanı Mehmet KIZILDAŞ’ın gecedeki konuşmasındandı ’’ Arguvan da müziklerin kardeşliğinde buluşuyoruz’’ aslında bu söz her şeyi anlatıyordu. Arguvan, içinde bulunduğumuz coğrafyada çok önemli bir işi başarıyor. Kalbinin yarısını ötekine sunuyor, Onu ötekileştirmeden bir arada yaşamı savunuyor. Gece atılan o muhteşem havai fişeklerin yansıttığı gök kuşağı renklerini Dünya halklarının renkleri olarak festivale taşıyor.Müziğin kardeşliğini halkların kardeşliğiyle buluşturuyor.
Azmi TULUNAY