BİRGÜN GAZETESİNİN 3 AĞUSTOS PAZAR GÜNKÜ FESTİVALİMİZ İLE İLGİLİ HABERİ

Arguvan’da kardeşlik festivali

Arguvan 11. Uluslararası Türkü Festivali, Gezi Direnişi anısına dinleti ve direnişi konu alan Gözdağı belgeseliyle başladı. CHP lideri, barış ve kardeşlik mesajı verdi

ALİ ERBAŞ
Arguvan 11. Uluslararası Türkü Festivali büyük bir katılımla ve coşkuyla başladı. Malatya’nın Arguvan ilçesinde başlayan festivalin açılışı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın’ın konuşmalarının ardından Gezi Direnişi anısına Türker Öztürk ve Oktay Eroğlu dinletisiyle başladı. Dinletinin ardından gazeteci yazar Can Dündar’ın hazırladığı Gezi Direnişi’ni anlatan Gözdağı belgeseli gösterildi.
ARGUVAN ÖRNEK KENT
Festivale akşam saatlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri, BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın  ve çok sayıda davetli katıldı.  Arguvan türkülerinin yankılandığı festivalde CHP lideri Kılıçdaroğlu barış ve kardeşlik mesajı vererek Arguvan’ın örnek alınması gerektiğini vurguladı.
ONLAR SANATIN DÜŞMANI
Kürsüden festival katılımcılarına seslenen Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Festival ile Arguvan’a dokunuldu. Arguvan uyandı, Arguvan canlandı, Arguvan hareketlendi. Taşına, toprağına, bahçesine, akarsuyuna sinmiş olan türküler canlanmaya, nağmelenmeye, yeniden yeniden söylenmeye başlandı” diye konuştu. “Bizler; acımızın, sevincimizin, sevdamızın, kardeşliğimizin, ağıtlarımızın, isyanımızın, dostluğumuzun sanatsal biçimlenişi olan, sanatçılarımızın ve ozanlarımızın güçlü sesleriyle yankılanan türkülerimizi, bir kez daha Arguvan coğrafyasında yankılanacağının, bir kez daha türkü dostlarının ve türkü söyleyenlerin buluşma adresi ilçemiz olacağının heyecanını, onurunu yaşıyoruz” diyen Kızıldaş, “Kültüre, sanata, uygarlığa ve güzele düşmanlığın artarak devam ettiği ülkemizde bizler sanatın, kültürün önemini, insan yaşamında su ve ekmek kadar ihtiyaç olduğunu bilen bir toplumuz. Bugün burada oluşumuz ve coşkumuz bunun en güzel ifadesidir” ifadelerini kullandı.
‘DİLLER BARIŞTIRMAK İÇİNDİR’
Kızıldaş, “Diller insanları ayrıştırmak, çatıştırmak için değil, tanıştırmak ve barıştırmak içindir. Yeter ki o dillerde düşmanca sözler söylenmesin. Kardeşçe türküler söylensin. Bu özlem sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın özlemidir” dedi. Arguvan Belediye Başkanı Kızıldaş sözlerini şu ifadelerle bitirdi: “Arguvan; sosyal ve etnik yapısıyla, günümüze kadar koruduğu kültürel dokusuyla yüzlerce yıl sevgi, dostluk, barış ve kardeşlik duygularını öne çıkararak farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada, dostça yaşadıkları bir bölge olmanın onurunu yaşamaktadır. Kendinden başka hiç kimseye yaşama hakkı tanımayan yaklaşımlara, laik yaşam sürecindeki demokrat düşünceyi ortadan kaldırmaya çalışanlara karşıyız. Halkımız; sevgisini, hoşgörüsünü, aşkını, sevdasını, inancını, insan ve doğa sevgisini, dostluğunu ve dayanışma duygusunu hep ön plana çıkarmıştır. Bizler, dünyaya ve yaşama ben değil biz penceresinden bakarız. İnsanı bir nesne değil, yaşamın temel öznesi olarak kabul ederiz. Çıkara dayalı bu dünya ilişkilerine karşı dayanışmayı, paylaşmayı ve dostluğu esas alan insani bir duruş sergileriz.”
Yerel sanatçıların türkülerinin ardından gece sona erdi. Festival bugün de paneller ve türkülerle devam edecek.
Deniz Gezmişler pusulamız
Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın ise yaptığı konuşmada festivalin her yıl büyüyerek yoluna devam ettiğini vurguladı. “Türkü pınarında hayata gözünü açan ve oradan beslenen Arguvanlı türkü dostları festivalin büyümesinde en önemli paya sahip” diyen Aydın, “Destek ve dayanışma çoğaldıkça, biz ilk festivaldeki heyecanı ve coşkuyu yaşadık” dedi. “Türküler kardeşliğimizdir, türküler dostluğumuzdur. Aşkımız, sevdamız, inancımız ve barış isteğimizin vazgeçilmezidir” diyerek devam eden Aydın, “ Arguvan Türkiye coğrafyasının özgün bir mozaiğidir. Bu mozaikte Türkler ve Kürtler, Aleviler ve Sünniler  yüzyıllardır birlikte kardeşçe yaşamasını becerebilmiş” diye konuştu.
Ortadoğu’da yaşanan savaş ve dramlara dikkat çeken Aydın, “Filistin, Irak, Mısır, Suriye, Kürt, Afganistan, Pakistan halklarına yapılan zulmü gayri insani buluyor, şiddetle kınıyorum” dedi ve Deniz Gezmiş’in arkadaşları ile Filistin  Halk Kurtuluş Cephesi önderliğinde İsrail’e karşı verdikleri mücadeleyi örnek gösterdi. Arguvan Vakfı Başkanı sözlerini şu ifadelerle bitirdi: “Bugüne kadar olduğu gibi bugün de, 2 gün süreyle türkülerimizi barış için hep birlikte haykıracağız.  Yaşasın barış, yaşasın kardeşliğimiz. Ne mutlu bunu başaran siz Arguvanlılara.”

Previous BİRGÜN GAZETESİNİN 5 AĞUSTOS SALI GÜNKÜ HABERİ