10. Uluslararası Arguvan Türkü festivalimizi onbinlerce Arguvanlı ve Arguvan dostunun katılımı ile coşkuyla gerçekleştirdik.
Uzun ve zahmetli bir hazırlık dönemi sonucunda festivalimiz 14 Temmuz günü Aşağı Sülmenli köyü kültürevi açılışı ve kahvaltı ile başladı. Yazarlar buluşmasında ‘ Edebiyat ve Özgürlük ‘ konusu Orhan Alkaya, Suzan Samancı ve Turan Günay tarafından tartışıldı. Yazarlarımız konu hakkındaki düşüncelerini yaklaşık 600 konuğumuz ile paylaştı.
Söze ilk başlayan Turan Günay, yüzlerce panele katıldığını ilk defa bu kadar kalabalık bir katılım ile karşılaştığını bu nedenle katılımcıları kutladığını belirttikten sonra Türkiyede edebiyat’a karşı siyasi saldırı olduğunu ve edebiyatçıların buna karşı direndiğini, hala kitaplar toplatılıyor, yazarlar tutuklanıyor ve en acısı basılmadan kitaplar yasaklanıyorsa edebiyatın etkilememesi mümkün değildir.
Suzan Samancı, nerede haksızlık varsa, savaştan beslenen sistemler varsa orada hak ihlalleri vardır ve demokrasi sürekli yara alır. Darbeler ile yönetilen ülkelerde tüm yazarlar, gazeteciler özgürlüklerden yoksundur. Ben daha edebi, daha felsefi konuşmak isterdim ama bu ülkede demokrasi sorunlu ise savaş var ise bunları konuşmak zorunda kalıyorum. Edebiyat, dünyada güzellikler yaratmaktır. Ancak Nazım Hikmet’i, Sabahattin Ali’yi, Ruhi Su’yu bu ülke ölüme göndermiştir. Edebiyatçılar, şairler özgür olmaz ise yaratıcı olamazlar. Arguvan’ın bu konuda farklı kültürleri bir arada yaşatmış ilçe olmasından dolayı çok takdir ediyorum.
Orhan Alkaya, özgürlüğün tek başına soyut bir kavram olduğunu belirttikten sonra bu konuda bir söyleşi yapılması ihtiyacı duyulması bile özgürlüklerde, edebiyatta sorun olduğunu göstermektedir diye belirterek yayınlanmamış eserlerin toplatılması, gazetelerin baskına uğraması ve tutuklanması önemli bir problem olduğunu belirtti. Özgürlüklerin olmadığı bir yerde yaratıcılıktan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.
Söyleşi sonunda halı sahasının yanında kurulmuş bulunan, festivalimizin etkinliklerinden Ersoy Eren’in Etnoğrafya müzesi ve Rıza Parlak’ın Fesli Kadınlar fotoğraf sergisi ziyaret edildi.
Saat 19.00 da festivalimizin diğer etkinliği olan konser, sunucumuz Birsen Çolak Kıratlı’nın açılış konuşması ile başladı.
Nuray Zaman Öz, Mahsuniden ve Neşet Ertaş’tan eserler okudu, izleyenlerden büyük alkış aldı.
Özlem Büyük, güzel yorumu ile Arguvan Türküleri okudu ve Arguvan türkülerin gözesidir sözü ile büyük alkış aldı.
Şirin Üstün, Almanya’da yaşayan sanatçımız memleketi Arguvan’da sahneye çıkmaktan onur duyduğunu belirterek konuklardan büyük alkış aldı.
Vakıf Başkanımız Mehmet Kızıldaş sahneye devat edildi. Başkanımız Yaptığı konuşmada 10 yıldır bıkmadan usanmadan Arguvanda buluştuğumuzu, 10. yılımıza; Arguvan belediyesi, Arguvan Vakfı, tüm Derneklerimiz ve Sanatçılarımızın katkısı ile geldiğimizi, festival ile Arguvan’a dokunulduğunu Arguvan’ın hareketlendiğini, taşına toprağına sinmiş olan türkülerin nağmelendiğini ve yeniden söylenmeye başlandığını belirtti. Arguvanlılar’ın yüzyıllardır bu coğrafyada dostluk ve barış içinde yaşamayı başardığını, bunda türkülerimizin etkisi olduğunu ve Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de gericiliğin çok arttığını, bize düşen görev ve sorumluluğun bıkmadan usanmadan cehalete karşı mücadele etmemiz gerektiğini açıkladı.
Devamında sahneye Arguvan Belediye Başkanımız Hüseyin Taştan davet edildi. Başkanımız yaptığı konuşmada; festivalin Arguvan’a katkılarından, Arguvan’ın sorunlarından ve iktidarın engellemelerine rağmen yaptıkları hizmetlerden bahsetti.
Festivalimize önemli katkılar sunan CHP Malatya Milletvekili Veli Agbaba sahneye davet edildi. Vekilimiz yaptığı konuşmada Arguvanlılar ile beraber olmaktan mutlu olduğunu, Malatya’da ve Tüm Türkiye’de yaptığı ve gündemde yer alan çalışmalardan bahsetti.
Son olarak Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı sahneye davet edildi. Kaymakamımız yaptığı konuşmada Arguvanlıları, böyle önemli bir orgaizasyonu başarılı bir şekilde 10 yıldır devam ettirdikleri için kutladığını belirtti.
Konuşmaların bitiminden sonra Aşık Ercan sahneye çıktı. Türkiyem TV de Arguvan Ezgileri proğramı yapan sanatçımz seslendirdiği Arguvan türküleri ile büyük alkış aldı.
Abdullah Bakır / Metin Erbek, deyişler ve semahlar söyleyerek büyük alkış aldılar.
Zelal Gökçe, Kürtçe söylediği türküler ile izleycilerden büyük alkış aldı
Sabahat Akkiraz sahne aldığında yaptığı konuşmada, cemevlerinin yasallaşmasını istediklerini ve yıllardır bunun mücadelesini verdiğini kaydederek, duruşlarından hiçbir zaman ödün vermeyeceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bilmeyenler, provoke edenler Alevilerin ve inançlarının üstünde tepinemeyecekler. Biz ne Pir Sultan’dan, ne Kerbela’dan ne de Hüseyin’den vazgeçeriz. Vazgeçemeyiz. Bu bizim mirasımız, ilkeli duruşumuzdur.”
Derdiyok Ali, kendine has yorumu ve gür sesi ile Arguvanlılar için yaptığı beste ile ve seslendirdiği türküler ile halaylar çektirdi, gençleri coşturdu.
Festivalimizin ikinci günü, ‘ Yargı Nereye Gidiyor’ paneli ile başladı. Ancak Cumartesi günü Diyarbakır’da yaşanan ve yüzlerce vatandaşın, BDP milletvekillerinin yaralandığı olaylar nedeni ile BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katılamadı.
Panelimize CHP Erzincan Milletvekili İlhan Cihaner, Yazar Suzan Samancı Birsen Çolak Kıratlı moderatörlüğünde ‘ Yargı Nereye Gidiyor’ konusundaki düşüncelerini sayıları 1000’i aşan konuklarımıza aktardılar ve soruları cevapladılar.
Suzan Samancı, konuşmasına başlarken Diyarbakır’da meydana gelen olaylara değinerek devletin baskıcı yapısına değinerek farklı kültürlere yaşam hakkı tanınmadığı, hapiste olan yüzlerce öğrenci, binlerce parti yöneticileri ve sayıları 100’ü bulan gazeteciler tutuklu olarak yıllarca özgürlükleri ksıtlanmasına rağmen bu yargı katilleri serbest bırakmaktadır diyerek açıklamalarda bulundu. Bize düşen, insan olmanın gereği olan ezilenin yanında olmak ve onların özgürlüğünü savunmak sorumluluğunu savunmaktır diyerek sözlerini noktaladı.
İlhan Cihaner, yargının hiçbir zaman bağımsız olmadığını ve iktidarların yargıyı kendi kontrollerinde tutmak için çalıştıklarını, bugün ise AKP nin yargıyı tamamen kendi kontrolüne aldığını belirtti. 12 eylül referandumunda solcu insanların isimlerini kullanarak demokrasi ve özgürlükleri savunan başbakan, referandumdan sonra solcu çocukları öldüren katilleri serbest bıraktı diyerek konuşmasını sürdürdü.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde ise gelen onlarca soruların içeriğinde konukların ülke gündemine olan hakimiyetleri ve konuşmaları çok dikkatli izledikleri gözlendi.
Saat 19.00 da festivalimizin konser bölümü başladı.
İlk olarak sahneye 12. Arguvan türküleri ses yarışması birincisi Hüseyin Ceylan çıktı.
Devamında sahne alan Son De Küba grubu Latin müziginden güzel örnekler sundular.
Ayfer Düzdaş Kürtçe seslendirdiği Türkülerle izleyenlerden büyük alkış aldı.
Azerbaycan Halk Dansları topluluğu Kafkas müziği eşliğinde danslarıyla izleyenleri büyülediler.
Hıdır Göksu seslendirdiği Arguvan türküleri ile büyük alkış aldı.
Sercan Direk Erkeker söylediği türküler’e izleyiciler de eşlik ederek halaylar çektiler ve coşkuyla alkışladılar.
Kapanış konuşması için sahneye Arguvan belediye Başkanımız Hüseyin Taştan davet edildi. Başkanımız yaptığı konuşmada katılan konuklara, sanatçılara, emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti.
Sunucumuz Belediye Başkanımızı bırakmadan sahneye festival komitesini davet etti. Vakıf Başkanımız da emeği geçen Dernek Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini davet etti. İzleyiciler büyük alkışlarla emeklerin boşa gtmediğini gösterdiler.
Devamında sahneye Mikail Aslan anons edildiğinde alkış tufanı koptu. Mikail Aslan seslendirdiği Kürtçe türküler ile izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı.
Son sanatçımız olan Kardeş Türküler solisti Feral Öney sahnede özgün şarkıları, türküleri ile izleyenleri coşturdu. Saat 12.30 olduğunda konser alanı hala dopdolu idi.
Festivalimiz ile ilgili fotoğraflar ve videolar kısa sürede sitemize yüklenecektir.
Haber ve fotoğraflar : Ali Haydar KARAÇAM