Bu yıl 12. sini düzenlediğimiz Arguvan Türküleri Ses Yarışmamız 29 Nisan Pazar günü Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç konferans salonunda konuklarımızın coşkulu katılımı ile gerçekleştirildi.
30 Mart’ta Seval Eroğlu yönetiminde yapılan ön elemede seçilen 10 yarışmacımız konuklarımıza hem güzel bir müzik ziyafeti hemde heycanlı saatler yaşattılar.
Yarışmamız, Orkestranın ve orkestra Şefi Seval Eroğlunun yerini alması ile sunucumuz Birsen Çolak Kıratlı’nın türkülerin geçmişi ve hayatımızdaki yerinide işlediği açılış konuşması ile başladı.
Arguvan köylerinde türkü söyleyen kadınların çekildiği kısa bir slayt gösterisinin ardından Vakıf Başkanımız Mehmet Kızıldaş kürsüye davet edildi. Vakıf başkanımız konuklara hoşgeldiniz dedikten sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü; Bu gün burada, sizleri, bizleri bir araya getiren, yıllar geçmesine rağmen her yıl artarak devam eden coşkuyla katılmamız Arguvanlıların kendi kültürlerine sahip çıkışı ve aynı zamanda, bizim türkülerimizin bizleri birbirimize ne kadar bağladığının göstergesidir.
Hukuk hafızası yasaların ömrü kadardır. Ama bir toplumun ortak hafızasını yaratan, bu hafızayı yarınlara taşıyan aydınların vicdanıdır, yazarların, sanatçıların şiirleri, romanları, türküleridir.
Mürekkebin hafızası, türkünün çığlığı hukukun hükmünden daha uzun ömürlüdür; hatta bunlarda zaman aşımı yoktur.
Sazın ve sözün Arguvanlılar arasında çok önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz.
Türküleri yapanlar kanunları yapanlardan daha güçlüdürler. Çünkü:kanunları yapanlar kısa süre sonra hatırlanmazlar ama türküleri yapanlar asırlar geçse de hatırlanırlar.
Biz Arguvanlılar olarak savaşa karşı barışı, karanlığa karşı aydınlığı, baskıya
şiddete karşı demokrasiyi, hoşgörüyü savunan çağdaş, aydın, demokrat, laik bir
toplumuz.
Arguvan; sosyal ve etnik yapısıyla, günümüze kadar koruduğu kültürel dokusuyla binlerce yıl sevgi, dostluk, barış ve kardeşlik duygularını öne çıkararak farklı kültürlerin, farklı inançların bir arada, dostça yaşadıkları bir ilçe olmanın onurunu yaşamaktadır.
Arguvan, coğrafi olarak küçük ama folklorik zenginlikleriyle Anadolu halk kültürleri içinde büyük ve önemli yeri olan bir kültür ilçesidir
Bölge insanımız; sevgisini, hoşgörüsünü, aşkını, sevdasını, inancını, insan ve doğa sevgisini, dostluğunu ve dayanışma duygusunu hep ön plana, çıkarmış laik, çağdaş, demokrat, yurtsever ve devrimci duruşuyla örnek bir tavır sergilemiştir.
Halk kültürümüzde önemli bir yer tutan Arguvan Türküleri’ni tanınmış birçok sanatçı okumuş, hatta Arguvan Türküleri ile tanınmışlardır. Örf, adet ve değer yargılarımızdan biraz daha uzaklaştığımız günümüzde Arguvan türküleri hiçbir zaman benliğini yitirmemiş; duygu dolu, sevgi dolu ezik nağmelerini günümüze taşımış ve özgün yapısını muhafaza etmiştir.
Arguvan yöresinin türkülerindeki gibi gözü gönlü geniş, sofrası açık, sevgi, dostluk ve barışa inanan, aydın erdemli, çağının sorumluluğunu bilen, hukuka saygılı, hoşgörülü ve anlayışlı insanın duygu yükü her okuduğumuz dinlediğimiz türküye işlenmiştir.
Arguvan türkülerini uzun hava, kırık havalar ve içeri makamı olarak adlandırılan
deyişler, duvazimamlar, semahlar olarak sınıflayabiliriz.
Tarlada, köy odasında, harmanda, ölümde, düğünde, bayramda, muhabbetlerde, ayrılıkta… Kısacası kültürel yaşamın doğal yapısında bir araya getiren türkülerin söylenmesidir.
Arguvan diliyle, inancıyla, doğallığıyla kendi kültürünü koruyabilen, yaşatabilen ender bölgelerimizden birisidir.
Bazı yöreler yaşam biçimleriyle, inançlarıyla, müzikleriyle çok özeldir. Arguvan da
bu yörelerden biridir ve kuşkusuz en önemlilerindendir. Onu bu kadar özel kılan
ise türküleri ve deyişleridir. Yaşam pratiğini müzikal olarak anlatmakta
yüzyıllardır öncü görevini yapmıştır.
Her şeye rağmen kapitalizme, onun kültürüne teslim olmamak için direnmeye, teorik-politik bakımlardan yenilenmek için didinmeye, toplumsal sorunlara duyarlılığı korumaya devam edeceğiz.
Ülkemizde ve dünyada egemen kılınmaya çalışılan çıkara, rağbete, hırsa dayalı ilişkiler yumağında yaşıyoruz. İnsan, bilinçli bir şekilde doğasına aykırı olarak yalnızlaştırıldı. Sonunda sorunlarını, yoksunluklarını kendisiyle sınırlayan; bu çarkta kendini tek başına, çözümsüz hisseden; gelecekten umutsuz; kendine ait dünyanın sınırlılığında soluksuz kalan insan manzaraları çıktı karşımıza. İnsanı insan yapan dostluk, dayanışma, yardımlaşma, paylaşma gibi değerler bu toplumun bağrından neredeyse silinip atılır hale getirildi.
Hiçbirimiz, bu şekilde yaşamayı hak etmiyoruz aslında. Bize bir şekilde dayatılan bu yaşam tarzı, bu içi boşaltılmış ve kendine yabancılaştırılmış insan ve insan ilişkisi, değişmez bir yazgı değildir.
Biz Arguvanlılar bu dayatmaya karşı çıkan; farklı bir duruşun olanaklı olduğuna
inanan insanlarız.
Daha sonra Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı yaptığı konuşmada Arguvan Vakfının düzenlediği bu etkinlikle Arguvanın kültürüne yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederken duyarlı bir toplum olan Arguvanlılarla beraber olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerini tamamladı.
Devamında yarışmaya geçildi. Yarışmacıların sergiledikleri performan gerçekten görülmeye değerdi. konuklar, yarışmacılar türkülerini okurken kendilerini tutamayarak sık sık alkışladılar.
Yarışmacılar türkülerini bitirdikten sonra jüri değerlendirme için kendilerine ayrılan odaya alındı ve 10 dakika sonra Türkiyem TV de Arguvan Ezgileri proğramının yapımcısı ve sunucusu Aşık Ercan konuklarımıza türküler söyledi.
Jüri yerini aldıktan sonra değerlendirmelerini sunucumuz Birsen Çolak Kıratlı’ya verdi. Tüm yarışmacılara teşekkür belgesi Vakıf Başkanı Mehmet Kızıldaş tarafından verildikten sonra sunucumuz değerlendirmeyi açıkladı. Yapılan değerlendirmede,
1. Hüseyin Ceylan
2. Hüseyin Duman
3. Uğur Öz
dereceye girdiler. Yarışma üçüncümüz Uğur Öz’e ödülünü Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Kurucumuz Nimet Karabulut, ikinci Hüseyin Duman’a ödülünü CHP Ataşehir İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Altınkayank ve birinci Hüseyin Ceylan’a ödülünü Arguvan Kaymakamı Mehmet Maraşlı verdi.
Birincimiz Hüseyin Ceylan tekrar sahne alarak birinci olan türküyü tekrar seslendirdi.
Bizleri yalınız bırakmayan Arguvan Kaymakamı Sayın Mehmet Maraşlı ve Eşi Hanımefendiye, Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan’a, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Nimet Karabulut’a CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak’a, Ankara Arguvanlılar Dernek Başkanı Asım Aydoğdu’ya, Malatya Akören Dernek başkanı Yusufhan Doğan’a, Dernek Başkanlarımıza, Mahalle Muhtarlarımıza, Siyasi Parti Yöneticilerine,basın mensuplarına, basın sponsorumuz yön radyoya, Yarışma Jürimize, Yarışmacılarımızı hazırlayan ve orkestra şefliği yapan Seval Eroğluna, Orkestraya, Kayhan matbaa Ali Taşdöğene, salon ve tesislerini bizlere ücretsiz sunan Yedi Tepe Üniversitesi yönetimine, sesimizin sizlere ulaşmasını sağlayan teknik heyete, Etkinliğimizi kaydeden Hayat Royal Mehmet Usta’ya, ayrıca Malatya’dan gelerek etkinliğimizi kamaraya alan Türkiyem Televizyonundan Cuma Ali Duman’a, Etkinliklerimizde hiçbir karşılık
beklemeden sunan Birsen Çolak Kıratlı’ya, sitemizdeki fotoğrafları çeken Azmi Tulunay ve Eda Genç’e , etkinliğimize katılan Değerli Arguvan ve Arguvan dostlarına teşekkür ederiz.
Yarışma jürimiz;
1-Erdal Erzincan
2-San.Öğr.Gör.Süleyman Şenel
3-Yrd.Doç.Mehmet Ali Özdemir
4-Ahmet Turan Ercan
5-Yasemin Yurdaşen
6-Yön Radyo Yön. Kurulu Üyesi Özhan Emiroğlu
7- TRT sanatçısı Nihat Erdağ
Finalistlerimiz ;
Fatma Cırıt
Mehmet Ali Yıldırım
Hüseyin Ceylan
Ebru Yaman
Hüseyin Duman
Uğur Öz
Önder Çabuk
Gani Eren
Hüsniye Sezmiş
Elif Ayhan
Yarışma fotoğrafları ve videolar kısa bir sürede sitemize yüklenecektir.