ŞİDDETE, AYRIMCILIĞA, YOKSULLUĞA, SÖMÜRÜYE VE
ADALETSİZLİĞE KARŞI TÜM EMEKÇİ KADINLARIN MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ
Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ilk kez 8 Mart 1857 yılında ABD’de bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret talebinde bulunmak için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında
fabrikada ölmeleriyle gündeme geldi. 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda da bu tarih Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kutlanmaya başlandı.
8 Mart, kimi çevrelerce kabul edilen salt “kadın günü” ya da “dünya kadınlar günü” değildir. Kapitalizm koşullarında çalışan, emek-gücünü en elverişsiz koşullarda satan emekçi kadınların günüdür.
Bu boyutuyla, 8 Mart, tıpkı 1 Mayıs gibi, işçi sınıfının kapitalizme karşı, sömürü düzenine karşı kavgasının da bir simgesidir. Bir başka deyişle, 8 Mart, çalışan, emekçi kadınların sömürüye karşı mücadele günüdür.
Dünyanın neresinde olursa olsun, kadınlar, faşizme, ırkçılığa, milliyetçiliğe, ulusal baskıya karşı yürütülen her mücadelede yer almışlardır. Naziler tarafından idam edilen Sovyet partizanları, Amerikan emperyalizmine karşı savaşarak ölen Vietnamlı kadınlar, Pinoşet diktasına karşı direnen Şilili kadınlar, Güney Afrika’da ırkçılığa karşı meydan okuyan siyah kadınlar ve ülkemizin emekçi kadınları buna küçük bir örnektir. Ülkemizde de bunun en iyi örneği 15-16 Haziran Direnişi’nde kadınların verdiği mücadeledir. Yine 12 Eylül faşist askeri darbesinin ardından da, ülkede halka karşı estirilen ağır terör ortamında gözaltına alınanlar, en ağır işkencelere maruz kalanlar, gözaltında tecavüze uğrayanlar, polis baskınlarında katledilenler arasında yine bizim kadınlarımız olmuştur.
CİNSEL, ULUSAL, SINIFSAL, SÖMÜRÜYE SON!
Güç ve hiyerarşiye dayalı her türlü bireysel şiddet ya da savaşların, emperyalizmin, emek sömürüsünün, antidemokratik tutum ve yapının, töre ve geleneklerin, ayrımcılığın, ırkçılığın, yabancılaşmanın, eşitsizliğin var olduğu her alan, kadın için bu alandaki sorunların katlanarak yaşanması demektir. Kadınları kuşatan ve sorunlarını ağırlaştıran bu koşulları ortadan kaldırmak için mücadele eden kadınlarımızı destekliyor ve yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Arguvan Egitim ve Kültür Vakfı olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, savaşsız, sömürüsüz, özgür, eşit, kardeşçe, barış içinde yaşanacak bir dünya istiyoruz.
Bu nedenle 11 Mart Pazar günü saat 13.00 de Vakıf merkezinde Kadın Komisyonumuzun düzenlediği etkinliğe tüm dostlarımızı bekliyoruz.