12. Uluslararası Arguvan Türkü festivalimizi binlerce Arguvanlı  ve Arguvan dostunun katılımı ile coşkuyla gerçekleştirdik.

Uzun ve zahmetli bir hazırlık dönemi sonucunda festivalimiz 28 Temmuz  Cuma günü Ali Rıza Gültekin’ nin dinletisi ile başladı. Dinletiden sonra Tuluhan Tekelioğlu’ nun bir “Üvey Evlat” belgeseli gösterimi yapıldı.

29 Temmuz Cumartesi günü sabah Narmikan köyünde Şevket Uzun Kültür Evinin açılışının ardından sabah kahvaltımız gerçekleştirildi.

Panel buluşmasında “ Laik ve Bilimsel Eğitim” konusu Fatih Yaşlı, Ünal Özmen tarafından tartışıldı. Panelistlerimiz konu hakkındaki düşüncelerini yaklaşık 300 konuğumuz ile paylaştı. Paneli Arife Kalender yönetti.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde ise gelen soruların içeriğinde  konukların ülke gündemine olan hakimiyetleri ve konuşmaları çok dikkatli izledikleri gözlendi.

Saat 20.00 de festivalimizin diğer etkinliği olan konser, sunucumuz Funda Salman’ ın açılış konuşması ile başladı.

Sahne alan sanatçılarımız Erhan Yılmaz, Rojda, Mehmet Gümüş, Shai Shahar, Süleyman Sarıgül, Özge Özdolanbay ve Alleben Kültür Turizm Derneği Halk Oyunları ekibi  türküleriyle Arguvanlıları ve Arguvan dostlarını çoşturdular.

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Hasan Aydın sahneye konuşmasını yapmak üzere davet edildi. Başkanımız yaptığı konuşmada; “Bugün iki yıl aradan sonra hep birlikte tüm dünyanın duyacağı en yüksek sesle türkülerimizi söylemeye geldik. Bedenlerini, yüreklerini buraya taşıyan sizler sesinizi sesimize öylesine katın ki sağırlar duysun, ortalık inim inim inlesin. Yüreğini gönderenlerin kulakları çınlasın. Türküler kardeşliğimiz, dostluğumuz sevdamızdır. Toplumu bir arada tutan yaşam kaynağımızdır. Arguvan coğrafyası türkülerin gözesidir. Halk Müziğinin yüzyıllardan beri susmayan dilden dile telden tele taşınarak günümüze gelen en özgün mirasıdır. Kavganın gürültünün , ölümün düşmanlıkların olmadığı bu coğrafya barışın ve bir arada yaşamın en güzel örneğidir. Bu örneği diri tutmak ve tüm dünya halklarına sesimizi duyurmak için burada yeniden birlikte olmayı becermiş olmanız onurumuzdur. 13. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’ nde görüşmek üzere hepinizi saygıyla , sevgiyle selamlıyorum” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Arguvan , her şeye rağmen dişiyle, tırnağıyla kazımak demektir. Arguvan, çalışkan olmak demektir. Arguvan kimseyi ayırmamak demektir. Arguvan kimdir ? Arguvan, Sezai Yılmaz’ dır “ diye konuştu.

Ağbaba, 2015 yılından beri dünyanın tek türkü festivali olan Arguvan Türkü Festivalinin yapılamadığını hatırlatarak, şunları söyledi ; “ 2015 yılı 20 Temmuz’ da Suruç’ ta yaşanan alçak katliam sebebiyle, bu topraklara gelmiş geçmiş en barbar örgüt IŞİD nedeniyle öldürülen barış güvercinleri nedeniyle festivali yapamadık. Ardından 2016 ‘ da eli kanlı örgüt 15 Temmuz’ da kendi meclisinin, kendi insanlarının üzerine bombalar yağdırdı. 15 Temmuz’ da şehit olan 249 insanı bu meydendan minnetle anıyoruz. O insanlar hepimizin şehidi. Bir çok katliam yaşadık. Hepsinin acısını yüreğimize gömüyor, burada umut, sevda ve barış türkülerimizle yeniden bir , beraber oluyoruz. Bunu Türkiye’ de yapabileceğimiz en özel yerlerden birisi Arguvan. Çünkü türkülerimiz hem acılarımızı hem haykırışlarımızı hem de sevdamızı en iyi ifade eden yer Arguvan’ dır. Arguvan masumiyet demektir. Arguvan, Nazım Hikmet demektir. Arguvan, teslim olmamaktır. Arguvan cesarettir, dik durmaktır” dedi.

Arguvan Belediye Başkanımız  Mehmet Kızıldaş sahneye devat edildi. Başkanımız Yaptığı konuşmada “Bizim türkülerimize Arguvan havası derler, bu türküleri bilenler içten söylerler. İki yıl aradan sonra sizleri türkü diyarı Arguvan’ da konuk etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Arguvan’ ı kendi bulunduğu noktadan ileriye taşımak Arguvan ‘ a yakışır bir kent haline getirebilmek , düşüncesiyle Arguvan’ a geldik.

Arguvan ‘ da türküler o kadar önemsenmiş , içselleşmiş o kadar benşmsenmiş ki Arguvanlılar ; çocuğunu türkü ile uyutmuş tarlasını türkü ile sürmüş honunu türkü ile dermiş, harmanını türkü ile savurmuş , sevdiğini türkü ile övmüş, düşmanını türkü ile yermiş bir coğrafyanın bir kültürün vazgeçilmez parçası. Türküler hep yaşasın yaşatılsın diyoruz.Arguvan ve Arguvanlıları seviyoruz. Kendi doğup büyüdüğümüz topraklara hizmet etmek Arguvanlılara hizmet etmek Arguvanlıların sorunlarına çözüm bulmak Arguvanlıların sorunlarını gidermek noktasında yaptığımız her türlü çalışma bizi mutlu ediyor.Arguvan’ ın ismine yakışır hale geleceği güne gelene kadar azimle çalışacağız. Amacımız , Arguvan’ da yaşam kalitesini daha da arttırarak, yaşam seviyesini üst düzeye çıkarmak .Yaşlı , yatalak, engelli ve maddi durumu iyi olmayan hastaların belirlenen gün çerçevesinde Arguvan Belediyesinin Ambulansı ve İlçe Sağlık Müdürlüğünün sağlık ekibi tarafından yerinde sağlık hizmeti sunuyoruz. Kızıldaş konuşmasına Arguvan ile ilgili gelişmelerden bilgi verdi , konuşmasını  Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı’ na , İstanbul’ da örgütlü Arguvan Köy Derneklerine ve bizlere katkı ve desteklerini sunan sponsorlarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyoruz “ diyerek bitirdi.

30 Temmuz Pazar günü, ‘ Ortadoğu ve Türkiye ’ paneli ile başladı. Panel ‘ de Mustafa Kemal Erdemol , İsmail Saymaz, Faik Bulut konuştular. Panelin yöneticiliğini Mustafa Kemal Erdemol yaptı.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde ise gelen  soruların içeriğinde  konukların ülke gündemine olan hakimiyetleri ve konuşmaları çok dikkatli izledikleri gözlendi.

Saat 20.00 da festivalimizin konser bölümü başladı. Sahne alan sanatçılarımız Hasan Durak, Hüseyin Turan, Niyazi Koyuncu, Özlem Gerçek, Ahmet Gelirli, Ali Naki Çıplak ve Aysu Altunbaş türküleriyle Arguvanlıları ve Arguvan dostlarını çoşturdular.

Festival boyunca Hüseyin Varol Resim Sergisi ve Gül Ertunan Fotoğraf Sergisi Arguvan Merkez’ de halka açık devam etti.

Kapanış konuşması için sahneye Arguvan belediye Başkanımız Mehmet Kızıldaş davet edildi. Başkanımız yaptığı konuşmada katılan konuklara, sanatçılara, emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti.Sahneye festival komitesini ve emeği geçen Dernek Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini vakıf yönetim kurulunu davet etti. İzleyiciler büyük alkışlarıyla emeklerin boşa gitmediğini gösterdiler.

Festivalimize onur konuğu olan Chp Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP milletvekilleri Tahsin Tarhan, Gamze Akkuş İlgezdi, Kadim Durmaz ve Kemal Zeybek’ in yanı sıra CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz , Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Zeynel Suna, ABD Yale Üniversitesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz ve  Arguvan Kurumlarına,  Köy Dernek Başkanlarına , Arguvan Halkına şükranlarımızı sunarız.

Genel